Arhiva pentru luna: July 2014

La confluența dintre lumi

macro

Autor: Dr. Florica Șopt

     De mii de ani, omul își ridică ochii spre cer și privește stelele, încercând să cunoască și să înțeleagă imensitatea universului care-l înconjoară. De sute de ani, privind prin lentile din ce în ce mai performante, omul a descoperit și o lume microscopică de microorganisme și bacterii, la fel de reală ca și macrocosmosul din care face parte.

     Dacă avem aproximativ un trilion de celule în componența organismului, în jurul fiecăruia dintre noi gravitează și trăiesc aproximativ 10 trilioane de celule bacteriene. S-a născut astfel teoria conform căreia boala înseamnă invazia organismului de către bacterii și este cu atât mai severă cu cât virulența și abundența numerică a bacteriilor este mai mare. Deci pentru a ne redobândi sănătatea, trebuie să scăpăm de bacterii! În căutarea unor molecule eficiente împotriva acestor dușmani, cercetarea asiduă a pus bazele industriei farmaceutice, care a rămas într-o dezvoltare ascendentă continuă până în ziua de azi.

    Cei care au ignorat microbii și au privit doar la celulele umane au lansat teoria imunității naturale a organismului. Adepții acestei teorii susțin că boala nu se datorează microbilor, care există dintotdeauna în jurul nostru, ci prăbușirii imunitare. De ce aceste celule devin, la un moment dat, incapabile să facă față agresiunii microbiene?

     Probabil, ca orice alt organism viu, și celula obosită și ineficientă are nevoie de nutrimenți de calitate, care să o hrănească, dar și de îndepărtarea reziduurilor în exces care o sufocă. Așa a apărut industria suplimentelor nutritive, care readuc în atenție detoxifierea și nutriția și, printr-o paletă extrem de diversificată, concurează cu industria farmaceutică, având același scop: recâștigarea sănătății individului.

   Acestor modele liniare, la începutul acestui an, li se adaugă modelul ecosistemului biogeoinsular. Conform acestui concept, celulele bacteriene nu doar gravitează în jurul nostru, ci ne invadează interiorul organismului, populându-l atât extra cât și intracelular. Studii recente dovedesc prezența lor în colonii bine structurate, ca mici insule, în diferite părți ale aparatelor și organelor noastre, atât la omul sănătos, cât și la cel bolnav. În această nouă situație, ce face diferența între boală și sănătate?

   S-a observat că ori de câte ori o colonie microbiană începe să se dezvolte excesiv, amenințând existența altei/altor colonii, colonia sau coloniile afectate, chiar dacă sunt situate la distanță, în alte organe din corp, trec la măsuri supresive, prin secreția unor substanțe care frânează sau stopează dezvoltarea coloniei care a încălcat legile bunei conviețuiri cu celelalte bacterii și cu organismul gazdă. Dacă aceste măsuri luate de bacterii sunt ineficiente și sistemul imunitar, la rândul lui, nu acționează destul de repede și masiv, se produce boala. Mai mult, analizând aceste,,arme chimice” secretate de bacterii, s-a constatat că multe dintre ele sunt identice cu moleculele de sinteză ale antibioticelor din industria farmaceutică, dar lipsite de reacțiile adverse și contraindicațiile acestora.

     Cât despre fagocite și macrofage, s-a dovedit că au dublu rol: cel de a proteja organismul, prin atacuri susținute împotriva bacteriilor, și cel de ,,cărăuș“ pentru unele molecule de antibiotic (natural sau de sinteză), molecule care, la rândul lor, distrug bacteriile prin alte mecanisme decât cele fagocitare.

     Înțelegând echilibrul ecosistemului dintre coloniile bacteriene și felul în care organismul nostru folosește aceste avantaje, ne este ușor să înțelegem de ce uneori este suficient doar să schimbăm aerul, prin scurte deplasări în alte zone geografice, pentru ca, prin simpla schimbare naturală a coloniilor bacteriene ce pătrund în corpul nostru împreună cu aerul, să redobândim echilibrul între colonii și implicit sănătatea.

     Înțelegem și de ce probioticele, prin schimbarea echilibrului florei intestinale, pot crea un avantaj la distanță, diminuând, de exemplu, virulența unei tulpini prea agresive la nivel pulmonar sau urinar. Înțelegem și de ce doar unele suplimente nutritive, printre carese numără în mod cert și Ganoderma, Cordyceps și Sakanno, produse de compania Gano Excel, ajută la revitalizarea organismului și susțin activitatea și stemului imunitar în mod prompt și real.

     Studii extinse asupra diferitelor remedii au dovedit că ameliorarea simptomelor de boală și îmbunătățirea parametrilor fiziologici nu sunt doar păreri subiective, efect placebo, ci rezultatul unor mecanisme complexe ce rezultă în urma interacțiunii remediu-celulă.

              Produsele Gano Excel au capacitatea naturală:

  • de a îmbunătăți circulația prin efect de vasorelaxare și normalizarea activității plachetare
  • de a crește capacitatea și toleranța la efort prin creșterea oxigenării celulare
  • de a ajuta eliminarea lichidelor în exces, prin stimularea diurezei
  • au rol adaptogen în diminuarea stresului cotidian extern, dar și a celui intern, datorat trecerii organismului la altă etapă evolutivă ș.a.m.d.

    Două cești cu cafea pe zi frânează procesul de fibrozare a atriilor, prevenind apariția tulburărilor de ritm cardiac – dovedesc studiile recent încheiate ale nutriționiștilor. Toate acestea ar trebui să înlăture ambiguitatea gândirii noastre cu privire la consumul produselor Gano Excel și să ne încurajeze în a le recomanda și altora.

   Medicina naturistă se integrează medicinii moderne, readucând în atenția generală capacitățile incredibile ale Naturii de a ne ajuta să păstrăm sau să redobândim sănătatea. Dumnezeu ne-a așezat la confluența dintre lumi, dintre macro și microcosmos, și ne-a înzestrat cu înțelepciunea și puterea de a le stăpâni și folosi în avantajul nostru. În natură, ca și în organism, nu există structuri statice, ci doar structuri dinamice. Ce cunoaștem astăzi va fi înlocuit de descoperirile zilei de mâine. Omul, ființă enigmatică, păstrătoare de informații codate și comori veșnice, va rămâne el însuși un univers greu de cucerit și cunoscut pe deplin.

    Dacă celulele noastre folosesc în mod inteligent ajutorul oferit de noi și de natură, să folosim și noi, ca indivizi raționali și conștienți oferta generoasă a naturii. Și șă fim recunoscători pentru toată frumusețea, mereu reînnoită, relaxarea, sănătatea și resursele inepuizabile, păstrate pentru noi de la începuturi și dăruite mereu necondiționat.

    Oamenii își acordă premii Nobel pentru mici descoperiri din lumea incredibilă care ne înconjoară. Și este vorba doar despre descoperirea a ceea ce, în mod tăcut, a existat în noi și în jurul nostru dintotdeauna. Dar niciun premiu nu putem oferi Creației și Creatorului, pentru ceea ce ni se dă și ceea ce în mod treptat și surprinzător ni se descoperă. Tot ce putem este să oferim apreciere, mulțumire și recunoștință. Și putem cerceta în continuare cerul și lumea, cu speranța și încrederea că lucruri și mai mari ne vor fi descoperite și dăruite. Până atunci, însă, să le folosim cu înțelepciune pe cele deja cunoscute!

   Inteligent este cel ce crede jumătate din lucrurile spuse, înțelept, cel care știe care jumătate.

     Și neîndoielnic, colaboratorii Gano Excel au descoperit jumătatea bună!