Are un gust delicios și miroase atât de bine încât înseninează orice dimineață sau pauză din rutina zilnică. O cafea bună, consumată în cantitățile potrivite, poate fi benefică sănătății și stării noastre.
Studiile clinice arată că obiceiul de a bea cafea scade și riscul de a dezvolta o serie de afecțiuni, aceasta datorită conținutului ei de antioxidanți și nutrimenți benefici organismului.
Cafeaua are efect antioxidant datorită conținutului de polifenoli, flavonoizi, antocianine și acizi hidroxilici, compuși cu impact în deteriorarea celulelor oxidative. Consumat în mod regulat, extractul de Ganoderma lucidum sporește rezistența la boli și facilitează procesul de vindecare.
Ne face mai fericiți, reducând inclusiv stările depresive și, în plus, sprijină longevitatea. Datorită mineralelor, fitonutrienților și antioxidanților pe care îi conține, cafeaua ne ajută starea de bine și previne unele afecțiuni, menținând starea generală de sănătate. Printre aceste afecțiuni se numără diabetul, bolile cardiovasculare, diverse forme de cancer (ficat, colorectal).
Poate îmbunătăți nivelul de energie și funcțiile cognitive. Cofeina are efect psihoactiv (de stimulare a creierului), motiv pentru care înlătură senzația de oboseală și ne ajută să ne sporim nivelul de concentrare în activitățile zilnice. Are efect și asupra îmbunătățirii memoriei, vigilenței, stării de spirit, timpului de reacție și funcțiilor cognitive generale. Cum funcționează? După ce este consumată, cofeina intră în circuitul sanguin, călătorind astfel către creier, unde blochează un neurotransmițător inhibitor numit adenozină. Crește astfel nivelul dopaminei și al noradrenalinei, accelerând stimularea neuronilor.
Ajută în procesul de ardere a grăsimilor. Cofeina este una dintre puținele substanțe naturale despre care s-a dovedit că sprijină arderea grăsimilor, crescând rata metabolică. Multe dintre suplimentele dedicate arderii grăsimilor și menținerii condiției fizice conțin cofeină. Jurnalul American de Fiziologie notează faptul că substanța poate crește rata arderii grasimilor cu aproximativ 10% în cazul persoanelor obeze și cu până la 29% în cazul persoanelor cu o siluetă normală.
Sprijină îmbunătățirea performantelor fizice. Datorită creșterii nivelului de adrenalină, responsabilă cu pregătirea organismului pentru efort, cafeaua ne poate face mai rezistenți atunci când vine vorba despre practicarea unui sport. O cafea băută cu jumătate de oră înainte de a începe o sesiune de fitness sau un antrenament ne face mai rezistenți și mai activi. În plus, facilitează și scăderea în greutate deoarece, prin creșterea nivelului adrenalinei, cofeina acționează și în reducerea grăsimilor.
Protejează împotriva bolilor de ficat. În anul 2004, statisticile Organizației Mondiale a Sănătății arătau că aproximativ 29 de milioane de europeni suferă de boli cronice de ficat, anual existând peste 17.000 de decese atribuite cirozei. Studii realizate în domeniul hepatologiei ne spun că un consum moderat de cafea, împreună cu reducerea cantității de alcool consumate și un stil de viață sănătos sprijină scăderea riscului de a dezvolta ciroză, cu precădere cea cauzată de hepatita virală. Cafeaua și Ganoderma lucidum acționează prin scăderea nivelului enzimelor dăunătoare din organism. Polizaharidele din această ciupercă-minune pot stimula glanda timus pentru protecție împotriva hepatitei.
Poate scădea riscul diabetului de tip II, o problemă de sănătate apăsătoare, afectând peste 300 de milioane de persoane în întreaga lume. Extractul de Ganoderma lucidum sprijină menținerea nivelului normal de zahăr din sânge, stimulând creșterea insulinei din pancreas.
Poate avea un rol si prevenția apariției bolii Alzheimer. Jurnalul European de Neurologie a publicat, în anul 2002, un studiu care arată faptul că, în doze moderate, cofeina are efect neuroprotector și poate contribui și ea la prevenția acestei boli.