Iarna suntem expuși unor variate tipuri de virusuri și bacterii și putem avea de suferit din cauza chinuitoarelor răceli. În ajutor ne pot veni ciupercile medicinale Ganoderma lucidum și Cordyceps sinensis, două super-alimente care pot fi incluse în aproape orice dietă.
De unde provine eficiența lor? În pereții ciupercilor găsim din belșug beta-glucan, un compus natural unic cu structură polizaharidică, capabil să oxigeneze și să stimuleze sistemul imunitar. Aceasta dă o mână de ajutor sistemului respirator, îmbunătățește funcțiile inimii, menține colesterolul la un nivel bun și optimizează funcțiile ficatului și ale rinichilor.
Ce este Cordyceps?
Ciuperca Cordyceps sinensis a fost descrisă de medicină chinezească încă din vremurile străvechi, cu mai bine de 4000 de ani în urmă. Pe atunci se spunea chiar că preparatele din această plantă dădeau calități divine sufletului consumatorului și chiar imortalitate, notează etnomicologul Robert Gordon Wasson. Tămăduitorii tradiționali tibetani recomandau ciuperca Cordyceps sinensis pentru toate bolile, ca pe un tonic, afirmând că îmbunătățeste nivelurile de energie, apetitul, libidoul, rezistența fizică și psihica, precum și somnul.
Cordyceps este o ciupercă endoparazită, crescând în special pe insecte și alte antropode sau ca parazit pe alte ciuperci: într-o parte a ciclului său biologic este insectă, într-o altă parte devine plantă. Se dezvoltă la altitudini mai mari de 3800 m – spre exemplu în Sikkim (India) sau în regiunea mai înaltă a Chinei. Aici, ciuperca este foarte populară în calitate de plantă ce oferă longevitate.
Studiile făcute de-a lungul timpului au strâns până în prezent suficiente informații referitoare la metodele de folosire ale Cordyceps-ului în medicina tradițională pentru diferite boli. În urma acestor demersuri și a unor studii știintifice temeinice, ciuperca a fost introdusă în suplimente și a devenit astfel accesibilă.
Cordyceps-ul este acum folosit ca adjuvant de succes pentru a elimina tusea, bronșitele cronice, tulburări respiratorii, tulburări la nivelul rinichilor, anemia, aritmii, colesterol mărit, tulburări ale ficatului, amețeli, stare de slăbiciune, zgomote în urechi, scăderi în greutate nedorite. Este folosit, de asemenea, și pentru îmbunătățirea performanței atletice, reducerea efectului de îmbătrânire, promovând longevitatea și îmbunătățind funcționarea ficatului la persoanele care suferă de hepatita B.
Cum funcționează?
Cordyceps poate ajuta sistemul imunitar prin stimularea celulelor și mecanismelor proprii de apărare ale acestuia. Poate avea efect adjuvant și asupra celulelor canceroase și în micșorarea tumorilor, de pildă în cancerul de plămâni și de piele, datorită prezenței polizaharidelor, care cresc capacitatea esențială de oxigenare a celulelor.
De asemenea, poate ajuta și în următoarele afecțiuni:
• Leziuni cauzate de anumite antibiotice și imunosupresoare. Studiile au arătat faptul că folosirea Cordycepsului alături de antibiotice ajută, spre exemplu, la reducerea leziunilor renale la persoane mai în vârsta. La fel se întâmplă și în cazul imunosupresoarelor, pe care Cordyceps le poate asista în cazul transplanturilor, de exemplu.
• Astm. Studiile sugerează că administrarea Cordycepsului poate reduce simptomele astmului la adulți.
• Chimioterapia. Mărturii anterioare arată că administrarea Cordycepsului pe cale orală, în timpul sau după chimioterapie, poate îmbunătăți calitatea vieții și toleranța la tratamente ulterioare.
• Hepatita B. Cordycepsul a dovedit că poate îmbunătăți funcționarea ficatului la pacienții cu hepatita B.
• Promovează longevitatea
• Scade oboseala fizică și psihică.
Este important să țineți cont de faptul că alimentația este cea mai importantă pentru menținerea sistemului imunitar în parametri optimi. Consumați alimente cât mai aproape de cele naturale, evitați excesele de tipul grăsimilor sau zahărului și nu uitați să vă hidratați cu apă și lichide sănătoase pe tot parcursul zilei. În anotimpul rece, un ceai cald poate face minuni atât în prevenția, cât și în lupta cu infecțiile respiratorii, așa că vă recomandăm Oleaf Gano Rooibos Drink, un ceai delicios cu Rooibos și Ganoderma. Iar dacă vă e poftă de o băutură dulce, caldă și nutritivă, Gano Schokolade este perfectă pentru toată familia, de la mic la mare. În plus, consumată seara, o cană cu ciocolată caldă vă poate ajuta și să dormiți bine.